Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Middelen

Het gereedschap van DoITogether

DoITogether heeft haar sporen verdiend in de ICT-architectuur. Procesarchitectuur, informatie architectuur en infrastructuur architectuur. Project architectuur, domein architectuur en Enterprise Architectuur. Met TOGAF, met DYA en met Archimate. Met IT4IT, met Scrum of met Prince2.
We hebben het allemaal gezien en gedaan. En we doen het nog steeds. 
Maar wel anders dan vroeger. Beter dan vroeger.

DoITogether gebruikt enerzijds traditionele, bekende architectuurmethoden en -technieken, die we voor het gemak samenpakken onder de noemer Enterprise Architectuur. Daarnaast baseren we ons echter ook op relatief onbekende, maar wetenschappelijk onderbouwde, organisatiemodellen en systeemtheorie waar we de naam Organisatie Architectuur voor hanteren. Hieronder nemen we u mee in de ervaringen die ons daartoe gebracht hebben. We hopen dat we bij een toekomstige opdracht u als klant zelf ook deze ervaringen kunnen laten meemaken.

Ervaring 1

Enterprise Architectuur alleen is een tandeloze tijger.

Ondanks de ervaring en kennis van architectuurprofessionals zet architectuur als vakgebied in organisaties nauwelijks zoden aan de dijk. We zien het bij onze collega’s. We zagen het bij onszelf. Met beproefde methoden en -technieken wordt inzicht geboden in bestaande en gewenste feiten, maar feiten alleen zijn niet genoeg. Filosofie en wetenschap weet al een paar eeuwen dat er een theorie, een denkkader nodig is om feiten voor je aan het werk te kunnen zetten.

Een bedrijfsfunctieplaat of een applicatielandschapsplaat, of deze nu de bestaande of een toekomstige situatie beschrijft, lijkt ogenschijnlijk veel houvast te bieden. Maar de achterliggende vraag: “Wat vinden we goed en wat vinden we fout en waarom?”, kunnen we niet eenduidig beantwoorden zonder denkkader. Architecten zijn daarom berucht om hun discussies en vele verschillende meningen. U zoekt echter geen meningen maar zekerheid. 

Ervaring 2

Organisatie Architectuur is the missing link.

Een aantal jaren geleden stuitten wij op de uitgebreide wetenschappelijke literatuur die uiteindelijk de basis is geworden van onze bedrijfsfilosofie en visie. Hoewel we onmiddellijk gefascineerd waren door de ongekende herkenbaarheid en toepasbaarheid van de theorie op de organisaties waarin we werkten, duurde het lang voor de volle kracht van deze nieuwe modellen werkelijk tot ons doordrong. De vier wetten van onze visie zijn de handvatten waarmee we klanten helpen om net als wijzelf deze denkstap te maken.

Je kunt de verschillen tussen Organisatie en Enterprise Architectuur vergelijken met de bekende illusie in het plaatje hierboven. Je kunt er een jonge vrouw in zien of een oude vrouw, maar niet beiden tegelijk. En net zoals je op twee manieren naar dit plaatje kunt kijken kun je de werkelijkheid op twee manieren beschouwen. Enterprise architectuur doet dit op een traditioneel-wetenschappelijke manier (reductionistisch), Organisatie Architectuur doet dit holistisch-wetenschappelijk en op basis van systeemtheorie. Het vereist veel oefening om snel te kunnen wisselen tussen beide gezichtspunten, die ieder voor zich waarde hebben.

Ervaring 3

Synthese leidt tot creatieve oplossingen.

Verschillen, of het nu verschillen van mening of daadwerkelijke verschillen zijn, bieden vrijwel altijd kansen. Door verschillen te combineren, ontstaat er in de regel een mogelijkheid die beter is dan elk van de twee oorspronkelijke alternatieven. Zo ook voor het verschil tussen Enterprise Architectuur en Organisatie Architectuur. Wij noemen de synthese hiervan een 
DoITogether Architectuur.

Een DoITogether Architectuur is bij uitstek een instrument om de onderlinge afstemming van organisatieonderdelen te coördineren (zie Wet 2 van de Visie). En dat kan op allerlei verschillende managementniveaus. Een traditioneel product van de Enterprise Architectuur zoals een applicatielandschapsplaat relateren wij daarom bijvoorbeeld aan de organisatieonderdelen waarin de applicaties gebruikt worden. Alleen dan kun je vaststellen of standaardisatie van specifieke applicaties wel of niet zinvol is.

Ervaring 4

Er ligt altijd nog een nieuw inzicht op de loer.

De organisatiewetten die wij in onze visie presenteren, evenals de nog veel bredere theorie daarachter, is toepasbaar op elk niveau van een organisatie. Van de boardroom tot de individuele medewerker. Het onderliggende model is gebaseerd op de natuur, in het bijzonder op de werking van het menselijk zenuwstelsel, waardoor het zelfs inzicht geeft in het organiseren en managen van mensen (zie hiervoor ook onze Werkwijze). In combinatie met de data die uit Enterprise Architectuur modellen volgt, is dit een schier onuitputtelijke bron van mogelijke nieuwe inzichten.

DoITogether werkt de afgelopen jaren in toenemende mate met de hier gepresenteerde combinatie van Enterprise en Organisatie Architectuur. En vrijwel elke week leidt dit voor ons – nog steeds! – tot minstens één nieuwe aha-erlebnis.  We zijn er ons terdege van bewust dat we ons daarom, samen met u, moeten laten leiden door de meest urgente problematiek. We moeten ons niet af laten leiden door inzichten die op dit moment voor uw organisatie van minder groot belang zijn.

You won't find a solution by saying there is no problem

- William Rotsler

The purpose of a system is what it does

- Stafford Beer

Copyright © 2020
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren