Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 
 

De cybernetica draait door

Mijn naam is Ed van der Winden. En ik ben verslaafd aan cybernetica. Nu al meer dan drie jaar. Alles wat ik doe, op mijn werk zowel als in mijn dagelijkse leven, wordt gekleurd en bepaald door alles wat ik die afgelopen jaren geleerd heb. Ik heb er zelfs een boek over geschreven: "Waarom gaan dingen nou nooit eens een beetje vanzelf? En waarom dat de verkeerde vraag is."

En wat is dat dan, die cybernetica? En waarom vind ik het zo fascinerend? Een makkelijk, ongenuanceerd, maar wel duidelijk antwoord is dat cybernetica beschrijft hoe de wereld werkt. Het is de waarheid. (Ik zei toch dat het een ongenuanceerd antwoord was?)

Met een cybernetische bril op merk ik andere dingen op dan vroeger, stel ik andere vragen en verwonder ik me over andere dingen. En voor sommige problemen zie ik soms zelfs oplossingen die voor haast iedereen onzichtbaar lijken te zijn. 

Dit is de eerste aflevering van een blog waarin ik regelmatig mijn fascinatie en verwondering met jullie wil delen. Zolang mijn wilskracht mij niet in de steek laat, zal ik elke week een aflevering plaatsen. Aan materiaal geen gebrek, want er is elke week wel iets dat me opvalt als ik bijvoorbeeld naar De Wereld Draait Door kijk. Zo ging het daar gisteren over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Althans, dat was het idee. Maar er volgde geen gesprek over politiek. Er volgde een gesprek over politici. En later op de avond bij Pauw werd het onderwerp nog wat bedenkelijker uitgewerkt in een opsomming van grappige politieke slogans. Amusant, dat wel. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat elk van de gasten aan tafel ons veel interessante dingen hadden kunnen vertellen. Is dit echt wat we willen?

Als cyberneticus kijk ik veel meer naar dynamische dan naar statische aspecten van dingen. Ik kijk hoe de wereld draait, hoe de wereld werkt, niet naar hoe de wereld is en hoe hij stilstaat. Zo bezien wordt de inhoud van praatprogramma's niet alleen (en misschien zelfs wel helemaal niet) bepaald door mensen. Het gaat eerder om kijkcijfers. Het gaat om de behoefte van bekende Nederlanders om zich op een bepaalde manier te profileren. Maar misschien gaat het nog wel het meest om het feit dat we massaal elke dag een beetje meer wennen aan, vertrouwen op, en zelfs staan op ongenuanceerde en simpele "informatie".

Dit is geen onderwerp waar de cybernetica een pasklaar antwoord voor klaar heeft liggen. Maar het laat wel zien dat er andere vragen gesteld kunnen worden. En dat er in ieder geval andere uitkomsten mogelijk zijn dan die ene status quo die toevallig in de loop der tijd werkelijkheid is geworden. 

De Wereld Draait Door. Maar dat kan op vele manieren.

 
Copyright © 2020
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren